De 5 bekendste literatuurtoppers
Boeken lezen voor je ‘lijst’:
Voor veel middelbare scholieren een gruwel: de literatuurlijst met verplichte zogenaamde literaire boeken waar je er een x-aantal van moet lezen. Welke kies je? Het dunste? Het boek met de minste of juist de meeste seks? Het boek waar je vriendin een uittreksel van heeft? Het boek waar een film over is gemaakt? Pas later, op volwassen leeftijd, ga je wellicht een klassieker uit de literatuur herlezen en krijg je er een meer gefundeerde mening over.
De top 5 klassieker in de literatuur voor middelbare scholieren:
Iedereen kent ze wel: ‘Oeroeg’ van Hella Haasse, ‘Het bittere kruid’ van Marga Minco: dunne boekjes die makkelijk leesbaar zijn. ‘Turks Fruit’ van Jan Wolkers; een boek dat verguisd of juist geliefd werd en wordt door veel mensen door het grote aanbod van seks erin. ‘Het glinsterend Pantser’ van Simon Vestdijk en ‘Max Havelaar’ van Multatuli. Al deze boeken mogen toch wel tot de klassiekers gerekend worden. Of de gemiddelde middelbare scholier gemotiveerd wordt om de Nederlandse literatuur te leren kennen? Daar komt meer voor kijken: een enthousiaste leraar in de eerste plaats. Een leraar die ervoor kiest eerst meer laagdrempelige literaire boeken te promoten alvorens de leerlingen een bekend klassiek werk pur sang voor te schotelen. Om te zorgen dat een leerling in de hoogste klassen van de middelbare scholier met een redelijk enthousiasme een echt klassiek literair boek gaat lezen, bereik je niet door een brugklasser te verplichten ‘Turks Fruit’ te lezen.
De 5 bekendste literatuurklassiekers:
Als je op zoek naar bovenstaande lijst, zul je die niet vinden: er zijn namelijk veel lijsten van top-boeken in omloop. Deze lijsten wisselen ook nog eens per jaar, per doelgroep en per woongebied.( Nederlandstalige boeken kunnen ook boeken zijn die geschreven zijn door Vlaamse schrijvers en omgekeerd.) Ook een jubileum van een bepaald boek doet de bekendheid ervan weer stijgen: Het is momenteel 50 jaar geleden dat ‘Turks Fruit’ geschreven werd door Jan Wolkers: een reden om veel aandacht aan dit boek en de schrijver te geven. Wellicht worden veel mensen hierdoor getriggerd om het boek( nog eens) te lezen en komt het( tijdelijk) weer hoger in een bepaalde ranglijst te staan of schenken leden van leesclubjes aandacht aan dit boek.
Ook het overlijden van een schrijver of schrijfster doet de belangstelling voor een boek weer groeien. Uiteraard is het maken van een film over een literair boek eveneens een moment waarop mensen weer naar het boek grijpen waar de film op is gebaseerd.