Hoe word je een schrijver?
Een auteur worden is voor veel mensen een droom. Je eigen fantasie op de loop laten en hier een prachtig boek uit laten komen, maar vaak komt er toch iets meer bij kijken dan alleen een verhaal schrijven en deze uit brengen. In deze tekst gaan we kijken naar een aantal tips die je kan gebruiken om schrijver te worden.
Routine
Het is belangrijk om een routine te krijgen wat betreft het schrijven. Probeer op vaste momenten een bepaalde tijd of een bepaald aantal woorden te typen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een resultaat waar je trots op kan zijn. Probeer gewoon te schrijven ondanks dat je het gedeelte wat je geschreven hebt uiteindelijk gebruikt of niet. Je kan beter iets verwijderen dan dat er niets op papier staat. Op die manier blijft de creativiteit vloeien en kom je niet stil te staan.
Lezen
Probeer zelf ook veel te lezen. Wanneer je een boek schrijft, kom je soms op een punt dat je niet verder kan komen. Dat wordt ook wel de gevreesde writersblock genoemd. Mocht het echt niet lukken om iets te typen, laat dan de creativiteit niet stoppen, maar ga een boek lezen om inspiratie op te doen. Op die manier zie je ook hoe andere schrijvers gebruikmaken van woorden en het creëren van een wereld. Dat kan er voor zorgen dat jij zelf ook weer verder kan.
Probeer jou eigen stem te vinden
Veel mensen willen auteur worden en gaan verder op een bepaalde schrijfmanier die een andere auteur ook gebeurt. Op zich is dat natuurlijk altijd een goede oefening omdat je aan het typen bent, maar probeer juist ook jouw eigen stem en verhaal te vinden. Wanneer lezers een verhaal willen lezen van een andere auteur, gaan zij wel naar die andere auteur. Lezers willen geboeid worden met een nieuw verhaal en daar komt dus jouw stem mooi uit.
Proeflezers
Het kan natuurlijk zijn dat jouw verhaal direct goed genoeg is om uitgebracht te worden als boek. Toch is het fijn om verschillende mensen het verhaal te laten lezen en feedback te krijgen. Dat jij het verhaal goed vindt is natuurlijk heel fijn, maar wanneer je het daadwerkelijk wil uitbrengen, is het fijn als de lezers het ook een goed verhaal vinden. Proeflezers uit verschillende categorieën kunnen gezamenlijk feedback geven waardoor het verhaal goed wordt voor een groter publiek.
Uitbrengen
Als laatste wil je natuurlijk het verhaal uitbrengen. Dit kun je geheel zelfstandig doen. Het nadeel daarvan is promotie. Hoe krijg je het boek bij de mensen? Je kan het boek ook opsturen naar een uitgever. Hoe je het uitbrengt is natuurlijk helemaal aan jou als schrijver.